De unde vine denumirea Vârfului Moldoveanu

Se știe azi că numele Munților Făgăraș derivă din limba maghiară, deși părerile lingviștilor sunt împărțite, existând pe de o parte cuvântul "fogor" - potârniche, iar pe de altă parte, mai în glumă mai în serios, e luată în discuție și expresia "fa-garas", adică bani din lemn, ce-și are obârșia în obiceiul locului din secolul al XVIII-lea când muncitorii primeau în schimbul muncii lor niște bilete, dovezi din lemn, pe care le schimbau apoi în bani.

Întins pe 70 km est-vest și 45 km nord-sud, Masivul Făgăraș se aseamănă unei imense coloane vertebrale, cu culmile abrupte orientate spre nord, și cele mai line și domoale, spre sud. Cel mai înalt vârf al său este Vârful Moldoveanu, de 2544 metri, care este de asemeni și cel mai înalt vârf din munții României. În privința numelui acestui spectaculos și semeț vârf montan, se știe că el a fost botezat după porecla ciobanului care-l arendase în urmă cu o sută de ani, pe vremea când acești munți erau urcați doar de ciobani: Moldoveanu. De altfel, cam toate numele munților au rămas de la poreclele ciobanilor, singurii care-i străbăteau în acea perioadă.

Totuși, alți lingviști presupun la originea numelui cățelușa Molda, după care a fost denumită și Moldova.

Dar despre numele stranii ale munților vom mai vorbi, iar plăcerea de a-i urca și de a le străbate minunatele poteci va rămâne mereu una de neegalat, așa cum trebuie să fie și grija noastră de a păstra și de a lăsa urmașilor frumusețea naturii intactă, măreață și impresionantă.

Articol scris de (22 ianuarie 2015)


Varful Moldoveanu
Comentarii
This page loaded in 0.0065 seconds. Memory usage: 354 - 409 KB.