Alte articole
Cabanele și refugiile nu sunt uniform amplasate, datorită afluenței turiștilor mai mult pe versantul nordic, mai spectaculos și cu mai ușoare posibilități de a ajunge pe creastă din Țara Oltului. De exemplu, pe versantul sudic sunt mai putine cabane decât pe cel nordic, căci centrele populate din sud sunt la prea mare depărtare de creastă și nici mijloace comode de ajungere în masiv nu există din această parte.
citeste mai departe...
Lacul Urlea (adanc de 4 m, ocupand o suprafata de 20150 mp, la o altitudine de 2170 m) se afla in circul de obarsie al Vailor Urlea si Pojorta, intre grohotisuri. La 2150 m, in aceeasi vale, se gaseste inca un lac, mai mic, Urlea II care seaca in anii secetosi. Lacul lui Mogos (la o altitudine de 2150 m) se afla la S de Vf. lui Mogos, in afara traseelor turistice. Lacul Vistisoara (la o altitudine de 2200 m) se afla sub Saua Vistisoarei, in caldarea Vaii Vistisoara si este un lac mic.
citeste mai departe...
Se știe azi că numele Munților Făgăraș derivă din limba maghiară, deși părerile lingviștilor sunt împărțite, existând pe de o parte cuvântul "fogor" - potârniche, iar pe de altă parte, mai în glumă mai în serios, e luată în discuție și expresia "fa-garas", adică bani din lemn, ce-și are obârșia în obiceiul locului din secolul al XVIII-lea când muncitorii primeau în schimbul muncii lor niște bilete, dovezi din lemn, pe care le schimbau apoi în bani.
citeste mai departe...