Pârtii de schi din Munții Făgăraș


În Munții Făgărașului se poate practica schiul datorită stratului generos de zăpadă și al pârtiilor din văi adăpostite. Pe Valea Bâlei este o telecabină, aceasta fiind singura amenajare din zonă. La Cabana Urlea, la 1533 metri, se schiază în Curmătura Colților, iar în zona mai înaltă se recomandă Șleaul Mușuleții, la o oră și jumătate de cabană.

Pe Valea Sâmbetei, la 1401-1700 m, în amonte de cabană, se poate schia fără pericol, pe firul văii sau pe versantul Muchiei Sâmbetei. Primăvara se poate schia în Căldările Sâmbetei, dacă zăpada este stabilă, dar aici iarna sunt avalanșe.

Cel mai bun teren de schi este Căldarea Superioară a Podragului, în apropierea unei cabane. Aflându-se la 2136 metri, Cabana Podragu este o bună alegere pentru vacanțele de iarnă. Zăpada bună permite coborâri până la Cabana Turnuri, la 750 metri. Ieșirea la creasta principală este periculoasă, se recomandă cunoașterea regiunii și evitarea avalanșelor.

Valea Bâlei este căutată de schiori pentru telecabină și cabana din căldarea Bâlei, la 2027 metri. Aici se schiază pe pârtia de sub Șaua Caprei și sub Curmătura Bâlei, iar schiorii avansați coboară pe Valea Bâlei, însă de la cascadă în jos este periculos și datorită materialului de excavație de pe Transfăgărășan, coborând cu piciorul până la stația de jos a telecabinei.

Valea Doamnei este o zonă foarte bună pentru schi. De la Cabana Bâlea Lac în vatra Doamnei se ajunge urcând în Curmătura Bâlei, iar de aici se coboară pe Valea Doamnei. De la limita superioară a pădurii se merge cu piciorul la hotelul Bâlea Cascadă.

Cabana Negoiu, la 1546 metri, are pârtii de schi în căldările apropiate Șerbota și Porumbăcelul, iarna fiind un mare pericol de avalanșe.

Cabana Bărcaciu, la 1550 metri, are o pârtie de schi, iar primăvara se schiază în Căldarea Porumbăcelului.

Cabana Suru, la 1450 metri are Culmea Moașei pentru schi, dar și Căldarea Găvanului, unde avalanșele au avut urmări grave.

Cabana Capra, la 1500 metri, are pârtii de schi pe Valea Fundul Caprei și pe versantul vestic al Culmii Mușețeica – Râiosu. Iarna este pericol de avalanșe în partea superioară a Văii Fundul Caprei.


Pârtii de schi din Muntii Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0045 seconds. Memory usage: 352 - 408 KB.