Traseul Stațiunea Brădet – Vârful Moldoveanu, prin Valea Vâlsanului


, drum forestier,

Timp de parcurs: 12 - 14 ore

Iarna sunt avalanșe iar traseul este accesibil doar pentru schiori și alpiniști experimentați.

Pornim din fața complexului sanatorial aflat în centrul stațiunii Brădet pe semnul de cruce roșie prin Cheile Vâlsanului iar după 8 km ajungem în Poienile Vâlsanului, lăsăm în stânga drumul spre Moliviș sau Drumul Ghițu pe cruce roșie, traseu 62, și continuăm fără marcaj turistic pe Valea Vâlsanului pe șosea, depășim clădirile din poieni și la 2,5 – 3 km găsim casele de la Gura Dobroneagului pentru muncitori. La km 11 – 12 este un magazin alimentar, ultimul de pe traseu.

La 13 km este răscrucea Alunul, de unde un drum la stânga duce la Culmea Zănoaga. Noi continuăm pe vale, urcând de-a lungul șoselei unde la km 21 sunt casele forestierilor din Zănoguța, iar o șosea secundară merge la dreapta pe Valea Zănoguței. Mai trecem de două drumuri forestiere și după 7 ore din Brădet ajungem în punctul I.F.Urdea unde facem popas sau înnoptăm la cabanele muncitorești.

De aici prin pădure într-o jumătate de oră ajungem în Lunca de Sus a Vâlsanului, unde se termină drumul forestier și începe poteca pastorală. Traversăm apa și intrăm într-o zonă cu vegetație bogată unde nu mai vedem poteca, dar urcăm de-a lungul apei și în curând vom vedea primul adăpost ciobănesc de unde urcă spre dreapta pe Muntele Scărișoara vechiul plai păstoresc ce trece creasta și coboară pe Piciorul Muntelui Furfuescu în Valea Rea. Punctul roșu apare mai rar, apoi traversăm apa și ieșim din pădure pe pajiști cu izvoare, până în căldarea de obârșie a Vâlsanului, având în stânga Vârful Picuiata de 2439 metri și în dreapta Culmea Scărișoara cu cele 3 vârfuri: Scărișoara Mică de 2435 metri, Scărișoara Mare de 2495 metri și Scărișoara.

Spre Vârful Scărișoara avem ca reper stâlpii traseului de culme dinspre Picuiata. Sub Vârful Scărișoara ne întâlnim cu traseul 60 spre Nucșoara și 62 spre Brădet.

Coborâm din Scărișoara pe 3 semne: triunghi albastru, punct și cruce roșie, continuăm spre Vârful Galbena cu Căldarea Moldoveanului în stânga și Căldarea Galbenei în dreapta, apoi din Vf. Galbena coborâm la Curmătura Galbenei unde rămâne în stânga traseul 58 spre Podul Giurgiului. Noi continuăm spre Piscul Roșu, 2465 metri, după găvanul Căldărușei cu lacuri și turbării, găsind marea căldare a Văii Rele a Moldoveanului cu apa Iezerul Moldoveanului și refugiul Salvamont.

    Trasee de legătură:
  • spre Viștea Mare, traseele de creastă, etapa IV est-vest și etapa VI vest-est.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0102 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.