Traseul Curmătura Zârnei – Fereastra Mare a Sâmbetei


Timp de parcurs: 3 ore

Traseul pornește din Curmătura Zârnei pe o potecă ce urca printre stânci și coboară timp de o oră, ocolind câteva vârfuri de pe linia crestei. După care ajungem la Vârful Zârna, la 2216 metri, de unde pornește spre sud Culmea Zârna-Leaota. Noi mergem pe deasupra Hârtoapelor Leaotei presărate cu lacuri glaciare, Hârtoapele sau Gemenele de Sus, de Jos, Mioarele, Scoica, Lacul Roșu.

Urcăm spre Vârful la Fundul Bândei de 2450 metri înălțime dar nu ajungem la el, ci, atenți la drum, unde culmea se întoarce spre nord la 90 de grade, părăsim poteca pastorală ce duce spre vest la Vârful și Piciorul Darei, și mergem în diagonală ocolind prin nord Vârful La Fundul Bândei, drum pe care vom întâlni și un izvor, apoi pe deasupra căldării Urlei, ieșind la creasta principala într-o strungă. Vedem acum spre nord o custură ce are în centru Vârful Iezerului de 2429 metri, iar pe sub ea, trecem pe versantul de est, drum dificil. O potecă din spatele vârfului spre dreapta duce la Lacul Urlea, un stâlp indicator marcând bifurcația – traseul 8.

Mergem spre nord, către Vârful Urlea de 2473 metri, apoi creasta masivului pe direcția est-vest, poteca ocolește vârful pe coastele Izvorului Bândei și cu ajitorul marcajului depășim vârful. Sageata indicatoare din stâlpul aflat în Curmătura Mogoșului, la 2344 metri, ne indica direcția spre Cabana Urlea – Vârful Urlea – traseul 5. Trecem pe lângă prăpastiile nordice pe poteca orientată est-vest, pe sub Vârful Cheia Bândei. Ținem curba de nivel pe versantul dinspre Izvorul Bândei, printre frumoase perspective spre apele Bândei și Piciorul Darei, adâncul Văii Rele, Muntele Nisipuri și porțiunea Malița-Preotesele. Ocolim Vârful lui Mogoș de 2305 metri și după aproximativ 30 de minute ajungem la 2383 metri, sub Cheia Bândei.

Spre dreapta, pe marcajul cu punct roșu – traseul 12, duce la Cabana Valea Sâmbetei. Poteca noastră merge pe linia de creastă din când în când, putând observa Valea Sâmbetei și Muchia Drăgușului, apoi, tot pe versantul de sud al muntelui, trecem pe sub cinci vârfuri dintre care Colțanul din Mijloc de 2293 metri și Colțanul Bălăceni de 2285 metri. Această etapă se încheie în Fereastra Mare de 2188 metri, având la est Colțul Bălăceni, și la vest Vârful Glemea, numit și Slănina, de 2268 metri.

    Trasee de legătură:
  • spre Cabana Valea Sâmbetei, traseul 11;
  • spre Șaua Podragului și Cabana Podragu, traseul de creastă est-vest, etapa IV.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0044 seconds. Memory usage: 396 - 456 KB.