Traseul Fereastra Mare a Sâmbetei – Curmătura Zârnei


Timp de parcurs: 3 - 3½ ore

Iarna traseu mai ușor de parcurs pe schiuri.

Traseul pornește sub forma unui arc de cerc deschis spre sud-vest, ocolind valea glaciară a Bândei pe la obârșie. Din Fereastra Mare a Sâmbetei pornim spre est urcând pe clina sudică a muntelui, apoi trecem de Colțul Bălăceni de 2285 metri, Colțanul din Mijloc de 2293 metri altele de pe linia crestei, ajungând sub Vârful Cheia Bândei la 2383 metri, de unde se lasă în stânga traseul 12 cu marcaj de punct roșu spre Cabana Valea Sâmbetei. De la această ramificație urmăm poteca de la curba de nivel, la 2350 metri, la Vârful Urlea, trecând prin șaua de vest a Mogoșului, la 2230 metri și înapoi la creastă, în șaua estică, la 2344 metri, unde un stâlp de marcaj ne indică direcția spre Cabana Urlea, pe traseul 5.

Pe coastele nord-vestice dinspre dreapta înaintăm pe la obârșiile Văii Bândei spre Custura Urlei, apoi spre sud pe poteca pietroasă, până la o mică portiță prin care trecem în Valea Urlei. Drumul spre Lacul Urlea este semnalizat de un stâlp indicator, pe bandă albastră, traseul 8.

Noi străbatem oblic o porțiune mai grea, La Crucea Dării, 2450 metri, poteca noastră din fața văii Izvorului Bândei termină urcușul și de pe versantul opus vedem Lacul Urlea. Pe sub Vârful La Fundul Bândei găsim un izvor, apoi uecăm spre Munții Leaota-Zârna, cu Căldările Leaotei și numeroase lacuri alpine în dreapta.

Urmează Culmea Mușetescu – Bourețu ivită din cetatea de piatră a Darei, de 2500 metri. Acum munții au plaiuri mari și pajiști primitoare. În fața noastră se văd patru țâfle mici ale Munților Leaota – Zârna, de 2390 metri, 2360 metri, 2311 metri și 2216 metri, cu prelungiri nordice spre circurile glaciare suspendate deasupra Văii Urlei, ultima fiind Căldarea de Deasupra Priporului. Urmând marcajele ajungem deasupra Văii Zârna și a lacului, apoi coborâm spre Curmătura Zârnei la 1923 metri, de unde se desprinde traseul 7 către Cabana Urlea. Ulucul suspendat al Văii Langa formează o cascadă aproape de confluența cu Valea Pojortei, în spatele căreia se ridică Colții Brezei și în apropierea lor, Cabana Urlea.

La mai puțin de 100 de metri, dincolo de câteva bălți, este refugiul Curmătura Zârnei pentru 8 persoane.

    Trasee de legătură:
  • spre stânga traseul 7 la Cabana Urlea;
  • spre Șaua Lerescului Mic cu legătură pentru Cabana Plaiul Foii, traseul de creastă vest-est, etapa VIII.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0032 seconds. Memory usage: 396 - 456 KB.