Traseul Vârful Moldoveanu – stațiunea Brădet, prin Culmea Coastele Mari – Zănoaga


Timp de parcurs: 12 – 14 ore

Pe timp de ceață trebuie busolă pentru orientare, stâlpii fiind la distanțe foarte mari.

Iarna se dublează timpul de parcurs și se recomandă doar alpiniștilor cu echipament corespunzător.

Între Vârful Scărișoara și Obârșia Vâlsanului mergem pe traseul 60, până la Culmea Coastele Mari. Din Vârful Scărișoara se face o bifurcație la stânga spre Valea Lungă și la dreapta se coboară spre Culmea Coastele Mari – Picuiata – Zănoaga.

În Scărișoara este o răscruce: pe Valea Vâlsanului coboară traseul 61, în față continuă marcajul de triunghi albastru al traseului 60, iar traseul nostru spre dreapta, pe cruce roșie, spre Culmea Coastele Mari – Zănoaga. Ocolim Valea Vâlsanului și stânci trecînd de pe un versant pe altul și după 2,30 ore ajungem în șaua lată dinaintea urcușului pe Vârful Picuiata, trecem de un izvor și găsim stâlpul indicator de la 2439 metri. Apoi coborâm printre bolovani în Șaua Pietrei Tăiate, la 2380 metri apoi prin grohotișuri, urcăm și ajungem pe Vârful Piatra Tăiată, la 2395 metri unde perspectiva duce până la Iezer și Piatra Craiului.

Coborâm cu obstacole până la Vârful pe Custură, la 2302 metri, de unde se înmulțesc cărările de coborâre. La 2150 metri găsim un drum pastoral venit dinspre Muntele Țuica, spre saivanele de la Culmea Jepilor de Sus. Noi păstrăm în apropiere șoseaua spre Brădet și coborâm pe un marcaj greu de găsit pe pietre și stâlpi, acest drum greu ducând duop o oră în Vârful Țuica, la 1990 metri, marcat de un stâlp în afara traseului. De aici coborâm printre pâraie în șaua dintre Culmea Țuicii și Vârful oticu de 1780 metri, la o răscruce de drumuri pastorale. Urmând stâlpii de marcaj ajungem la cantonul pastoral Oticu, la 1700 metri, unde se poate înnopta.

De aici coborâm prin pădure pe o potecă dificilă dar urmărim șoseaua, trecem de stâna din Poiana Zănoaga și după 1,30 ore de la cantonul Oticu ajungem la cantonul Alunul, 1500 metri, unde putem înnopta. De aici coborâm prin pădure până la un drum forestier pe care coborâm 10 km, apoi pe poteca marcată până în Poiana Mărăcine, 1340 metri, apoi pe albia unui pârâiaș spre Poiana Toaca, la cabanele cantonului silvic Moliviș și drumul forestier. De la stâlpul de marcaj pleacă spre două direcții marcajul de cruce roșie:

  • spre Lacul Vidraru prin Valea Limpedei – Muntele Paltinu, timp de parcurs 2,30 – 3 ore;
  • spre stațiunea Brădet prin Valea Vâlsanului, timp de parcurs 3,30 ore, traseul nostru.

Coborâm în Poiana Vâlsanului unde ne putem caza, apoi pe firul văii spre dreapta în Cheile Vâlsanului, ajungând după 8 km la Brădet, 685 metri altitudine.


Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0081 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.