Traseul Vârful Moldoveanu – Satul Slatina, prin Culmea Scărișoara – Valea Lungă – Malița – Preotesele


Timp de parcurs: 9 - 10 ore

Iarna este un traseu greu, recomandat doar alpiniștilot cu echipament bun și schiuri, iar timpul se dublează. Între Vârful Moldoveanu și Vârful Scărișoara se produc avalanșe și totdeauna traseul necesită hartă și busolă.

Coborâm din Vârful Moldoveanu spre nord, pe săgeată și 3 marcaje: punct roșu pe traseul 61, cruce roșie pe traseul 62 și triunghi albastru pe traseul nostru ne duc pe Creasta Muchia Galbenei, cu frumoase perspective în jur. În Căldarea Văii Rele găsim refugiul Salvamont și bordeiul ciobănesc, trecem de mlaștina cu turbă și lacuri și la 30 de minute ajungem în Curmătura Galbenei între Piscul Roșu și Vârful Galbena de unde un stâlp ne arată la dreapta poteca pe triunghi galben a traseului 58 spre stânele din Podul Giurgiului. Urcăm pe Vârful Galbena și 20 de minute mergem pe creasta îngustă până la Obărșia Vâlsanului pe Muntele Scărișoara.

    Din Scărișoara se desprind 3 marcaje:
  • traseul 61 pe punct roșu spre Brădet prin căldarea de obârșie a Vâlsanului;
  • traseul 62 pe cruce roșie spre Brădet pe Culmea Coastele Mari – Zănoaga;
  • traseul nostru pe triunghi albastru, spre sud, Nucșoara, pe Culmea Scărișoara.

Pe stâlpul metalic de la răscruce scrie: Spre comuna Nucșoara prin Preotesele, 8 ore. Urcăm pe Scărișoara Mare, la 2495 metri, coborâm în diagonală spre apa Vâlsanului, apoi coborâm 100 metri diferență de nivel în căldarea cu izvoare La Potcoavă, trecem pe lângă lac și pe sub creasta muntelui, la 15 – 20 minute găsim un stâlp de marcaj, iar daca nu e vizibilitate, este nevoie de busola orientată cu direcția spre sud. După 10 minute de la stâlp ajungem în culmea largă a Șeii Furfuescului unde poteca este stricată de oi și tractoare iar stâlpii de marcaj sunt la 500 – 600 metri. Trecem pe versantul estic și ajungem la drumul pastoral ce vine de la cantonul Malița, apoi schimbăm direcția de mers către sud-est, coborâm panta puțin spre stânga, ajungem în Curmătura Maliței la 1830 metri slab marcată, unde este o răscruce de drumuri pastorale și un stâlp pe care scrie: Comuna Nucșoara prin Muntele Preotesele, marcaj triunghi albastru; Portița Viștei cu legătură pentru orașul Victoria, triunghi roșu – traseul 59, iar la dreapta coboară drumul forestier Valea Cernatului.

Noi mergem tot spre sud, depășim două vârfuri și coborâm spre pădure, drumul pastoral terminându-se la Jugul Ursului. Coborâm prin Poiana Stânei din Plăișor, Poiana Cerbului, Poiana Fagului Iorgăi, și dincolo de Poiana Hârtopului ajungem la confluența Cernatului cu Râul Doamnei. Apoi coborâm pe drumul forestier 5 km până în satul Slatina, Comuna Nucșoara, prin colonia muncitorească din Bahma Rusului sau Poiana Ursului. Din Slatina sunt autobuze spre Câmpulung, Curtea de Argeș și Pitești.

Este bine de știut că defrișările îngreuiază găsirea acestor repere iar unele stâne sunt abandonate.


Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0057 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.