Traseul Muchia Zănoagei


Acest traseu începe la Viștișoara, pe culme, și nu prezintă pericole până în Spintecătura Zănoagei. Orientarea va fi însă o problemă. Din Spintecătura Zănoagei se înaintează pe creasta principală cu ajutorul materialelor tehnice. Traseul cere întâi o coborâre de 80 metri pe primul perete al Spintecăturii, și 200 metri diferență de nivel urcare pe celălalt peret, nordic, al Vârfului Gălbenele. Este nevoie de două corzi de 40 metri lungime, 10-15 pitoane, carabiniere, ciocan. Pentru o echipă de 3 persoane se prevede o durată de 6-7 ore pe drumul forestier Vistișoara + Spintecătura Zănoagei, apoi 2-3 ore de la Spintecătură la creasta principală.

    Există 2 variante, pentru a evita ultima porțiune, peretele nordic al Gălbenelelor:
  • se poate coborî liber spre dreapta în lungul unui vâlcel până în Valea Viștei Mari, străbătută de traseul 15, apoi ieșire pe creastă la traseu;
  • se poate coborî liber spre stânga sau spre est, în Valea Viștișoarei, străbătută de o potecă pastorală și se iese în creasta principală în șaua sau fereastra Viștișoarei, din traseul de creastă est- etapa IV, și etapa VI pe traseul de creastă vest-est.

Ambele varante durează 2 ore pentru coborârea în firul văilor. Din cele două văi se poate coborî în șoseaua forestieră dintre orașul Victoria și Complexul Turistic Sâmbăta.

Exceptând Perete Gălbenelelor, traseul este de gradul 1B, iar în acest perete există porțiuni de gradul 2 B și 3 A.

Pe timp de iarnă, ascensiune pe Muchia Zănoagei până în creasta principală durează 2 zile, prin înlocuirea escaladării peretelui Gălbenelelor cu varianta prin Valea Viștișoarei, dar sunt necesari colțari, piolet, ochelari fumurii, bivuac.


Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0041 seconds. Memory usage: 396 - 455 KB.