Traseul Cabana Plaiul Foii – Curmătura Lerescului Mic


Timp de parcurs: 3½ - 4 ore

Traseul pornește cu traversarea Bârsei pe podul care se află în fața cabanei, pe marcaj de triunghi albastru și bandă albastră. Urmează la dreapta printre cabanele anexă în prima intersecție de drumuri forestiere. Din intersecție se face la stânga, pe Bârsa Tămașului, traseu pe care se întâlnesc 3 semne: triunghi albastru, bandă albastră si triunghi roșu.

După 1 km se ajunge la confluența Bârsei Tămașului cu Valea Runcului – care vine de sub Tămașul Mare, sub Plaiul Runcului, acest loc fiind semnalat de un stâlp cu săgeată. Apoi lăsăm drumul forestier și cotim la dreapta, urcând în paralel cu Valea Runcului, după care, spre stânga, trecem o perdea de pădure, ajungând într-o poiană pe Plaiul Mare. În acest punct abandonăm marcajul bandă albastră, care urcă la dreapta spre Culmea Tămașului Mare, netrecând prin Curmătura Foii. Noi ne continuăm drumul pe triunghiul albastru spre cumpăna muntelui din Curmătura Foii, unde se întâlnesc potecile turistice marcate.

    Traseele de legătură de aici sunt:
  • către Valea Dâmboviței prin Valea Tămașului, pe triunghi galben;
  • către Sătic pe Drumul Grănicerilor și Valea lui Iovan, pe triunghi roșu;
  • către șaua Funduri pe sub abruptul Marelui Grohotiș, pe triunghi albastru;
  • pe sub Umerii Pietrei Craiului, pe bandă roșie – spre est, pe culme.

După Curmătura Foii urmează un traseu prin pădure, la dreapta – spre vest, respectiv un urcuș cu duce la culmea poienii din Tămașul Mare. Aici ne intersectăm cu poteca ce duce spre Valea Dâmboviței – spre stânga, marcaj cu bandă albastră, și urmează Dracsin din Vârful Păpușa.

Drumul nostru se continuă cu urcușuri și coborâșuri pe poieni și prin tufe de ienuperi și afini, până la Vârful Tămașul Mare, marcat cu o baliză la înălțimea de 1735 metri. De aici, spre dreapta, urmează marcajul cu bandă galbenă pe Plaiul Runcului, timp de două ore, până la Cabana Plaiul Foii, înconjurați de Dâmbovița – la sud și vest, în spatele ei - Masivul Iezer - Păpușa, iar către est – versantul vestic al Pietrei Craiului.

Coborâm din Vârful Tămașul Mare spre Nord – Vest, printre afini, ienuperi și vegetație de mică înălțime ce abundă pe potecă, fapt ce ne determină să nu părăsim linia de creastă și marcajul. După o oră depășim vârfurile Ciocanu de 1631 metri, Piscul Mănăstirii de 1613 metri și Făgetul Caprei de 1513 metri, ajungând la Curmătura Lerescului Mic de 1450 metri. De la stâlpul indicator spre dreapta, coboară traseul 64 spre Rudărița.

    Trasee de legătura:
  • către Curmătura Zârnei, este traseul de creastă Est – Vest, Etapa a II-a;
  • către Rudărița, traseu ce are legătură spre Cabana Plaiul Foii pe traseul 64.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0056 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.