Traseul Șaua Caprei – Șaua Podragului


Timp de parcurs: 4 - 5 ore

Iarna traseu periculos, cu avalanșe.

Traseul pornește din Șaua Caprei, pe poteca marcată cu bandă roșie și coboară prin Căldarea Iezerului Caprei, pe malul Lacului Capra, la 2230 metri, alături de care se află monumentul ridicat în memoria alpiniștilor pieriți în avalanșe. La nord este Vârful Capra de 2494 metri, lângă Vânătoarea lui Buteanu. În dreapta dincolo de lac, rămâne marcajul pe bandă albastră al traseului 50 spre Lacul Vidraru. Noi urcăm din ramificație spre culmea sudică a Vârfului Caprei dintre Căldarea Iezerul Caprei și Valea Fundul Caprei, apoi coborâm serpentinele până la baza sudică a Crestei Arpășelului, după care o porțiune de grohotișuri și zăpezi cere foarte multă atenție. Apoi poteca urcă pe un pinten și cotește la stânga în Strunga Mică sau Portița Apașului, sub Cetatea Vârtopelului, aflată între Căldarea Pietroasă a Văii Arpașului Mare la nord și Căldarea Fundul Caprei la sud. La stânga Portiței se află Fereastra Zmeilor iar un stâlp indică spre stânga traseul 20 pe marcaj de bandă albastră, la Cabana Podragu.

Urmează o porțiune mai grea până la baza abruptului vestic al Arpașului Mic, numită La Trei Pași de Moarte, unde Salvamontul revizuiește cablurile și montează lanțuri în balustrade. Ajungem astfel sub vârful Arpașului Mic și evităm vârful prin stânga, ajungând la Piciorul Arpașului Mic, între Căldarea Pietroasă și Căldarea Vârtopului, amândouă din complexul glaciar al Văii Arpașului Mare.

Un alt traseu de ajungere aici este pe marcaj cu punct roșu, plecând din Portița Arpașului și coborând spre nord în Căldarea Pietroasă, la început pe traseul 20 cu bandă albastră spre Cabana Podragu, apoi spre nord-est părăsim marcajul și urcăm pe stânci pe piciorul Arpașului Mic, până când întâlnim banda roșie a traseului de creastă. Acest traseu ocoleste La Trei Pași de Moarte, însă nu se recomandă pe ceață.

Trecem pe deasupra Căldărușei Frunții pe versantul opus al Piciorului Arpașului, un horn ne duce pe un tăpșean marc at de monumentul Nerlinger, iar dincolo de el vedem Căldarea și Lacul Budei. Noi mergem pe linia de creastă printre stânci mai greu de trecut precum La Parul de Fier, ajungem în Șaua Vârtopului străjuită la est de Vârtopul sau Arpașul Mare de 2467 metri, spre sud fiind izvoarele Podul Giurgiului la est și Buda la vest, și Piciorul Mircii pe care urcăm câteva sute de metri până într-o șa, de unde coborâm în serpentine spre stânga printre grohotișuri, ajungând la malul Lacului Giurgiului, la 2226 metri. De aici poteca urcă ușor pe sub Creasta Podrăgelului între Arpașul Mare și Podragu. Noi urcăm în transversare până în Șaua Podragului, între Vârfurile Podragu și Tărâța, la 2414 metri.

    Trasee de legătură:
  • la stânga sau nord, se coboară spre Cabana Podragu pe traseul 19;
  • la dreapta sau sud se coboară spre Lacul Vidraru și Valea Budei pe traseul 56;
  • la vest urmează Fereastra Mare cu legătură spre Cabana Valea Sâmbetei, pe traseul de creastă vest-est, etapa VI.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0093 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.