Traseul Șaua Caprei – Vârful Negoiu


Timp de parcurs: 4½ - 5 ore

Iarna este un traseu foarte periculos, accesibil doar alpiniștilor experimentați.

Traseul pornește din Șaua Caprei, pe creasta Făgărașului până în Șaua Paltinului, o porțiune mai rar parcursă, deoarece drumeții aleg cel mai adesea să coboare direct în Căldarea Bâlei, poposind acolo la cabană, traseu ce poate fi parcurs și printr-o excursie de o zi, un circuit ce pleacă de la Lacul Bâlea și oferă vederi frumoase spre căldarea și valea glaciară a Bâlei și a munților de la obârșia Argeșului. Semnul drumului de creastă ne duce de la dreapta stâlpului indicator din Șaua Caprei, în urcuș la stânga, spre Muntele Iezerul Caprei, la 2417 metri. După ce traversăm Piciorul Iezerului și depășind vârful ajungem din nou pe linia crestei, la 2286 metri – Fereastra Bâlei, între Iezerul Caprei și Paltinului, având în părți Valea Bâlei și Caldarușa Lungă presărată de mici lacuri, continuăm pe versantul sudic al Paltinului și ieșim în Șaua lui, unde în dreptul stâlpului indicator găsim semnul traseului la dreapta spre Lacul Bâlea, traseul 27. Noi mergem spre sud printr-o pajiște, apoi traversăm stâncile dintre coastele Muntelui Lepșița și creasta principală unde vedem înălțată spre vest cușma Turnul Paltinului – Paltina Mică, Claia sau Colțul Negru. Un găvan plin de izvoare ne duce deasupra Văii Paltinului, de unde traseul se ramifica spre sud traseul 54, Cantonul Piscul Negru. Noi începem o traversare spre dreapta pe sub Turnul Paltinului, pe poteca săpată în coasta muntelui ca o brână, pe care se află un cablu de siguranță. Trecem printre stâncile de deasupra Căldării Pietroase a Văii Doamnei de pe clina de nord, la al cărei capăt se află Șaua Doamnei, ce are în dreapta Vârful Laița de 2397 metri. Ocolim pe la sud, pe câțiva stâlpi de marcaj, ajungând într-o șa după care creasta va fi accidentată.

Drumul nostru coboară pe sub creastă, pe versantul de sud, și după un tronson cu cabluri ajutătoare ce sfârșește în Șaua Laiței, după 200 de metri suntem la baza Vârfului Lăiței de unde urcăm timp de 30 de minute pe serpentine până la Vârful rotunjit al Lăițelului, la 2390 metri, unde vedem spre vest Vârful Negoiu și Muchia Tunsului, precum și Valea Lăiței, între hornuri și strungi, iar în adâncuri, printre steiurile Căldării Călțunului, pâraie de apă pentru un popas în covata Lacul Călțun.

Coborâm mai greu timp de 30 de minute spre Șaua Laiței, printre stânci și săritori, apoi poteca ne duce spre Iezerul Călțun, pe versantul de sud al Crestei Crenelate, până pe malul Lacului Călțun, în apropierea refugiului Salvamont, unde un stâlp cu săgeți ne indică traseele turistice din zonă.

    Trasee de legătură:
  • Cantonul Piscul Negru prin Izvorul Călțunului, traseul 52;
  • Transfăgărășan – gura tunelului dinspre sud, traseul 53;
  • Refugiul Salvamont, la 50 metri, pe marcajul cu punct roșu.

Continuăm urcând spre vest printre stânci, spre Portița Călțunului, marcată cu stâlp indicator, dincolo de care traversăm o pantă de grohotișuri, întâlnind la capăt semnul de marcaj cruce roșie, pe traseul 32, spre Strunga Ciobanului în Valea Sărății, Piatra Prânzului și Cabana Negoiu. De la această ramificație, urcăm pe lespezi, apoi în serpentine, până găsim un horn în stânga, acesta fiind calea de acces spre Strunga Doamnei, potecă ce reprezintă o variantă a traseului de creastă spre Negoiu, pe marcajul cu bandă albastră.

Această variantă prin Strunga Doamnei, timp de parcurs 45 minute, ocolește hornul la Strunga Dracului, dificil din cauza zăpezii de pe pereții hornului. De aici părăsim marcajul cu bandă roșie și urcăm pe stânga prin hornul ce sfârșește în Strunga Doamnei, aflată pe linia crestei între Strunga Dracului la dreapta și Vârful Călțun la stânga. Traversăm pe partea opusă a crestei, în bazinul Izvorului Negoiu, deasupra Căldării Berbecilor, pe o potecă-brână ce urcă ocolind Vârful La Strunga Dracului, pe versantul sed-vestic. Pe la mijloc se lasă o ramificație la stânga ce coboară pe o potecă marcată cu bandă albastră, traversează Căldarea Berbecilor și urcă pe creasta Muntelui Podeanu, spre comuna Arefu, ce se regăsește în descrierea traseului 48 până la Muntele Marginea. Din răscruce, noi traversăm piciorul sudic al Negoiului, ieșind deasupra Căldării Mioarelor, apoi urcăm spre dreapta pe creasta principală și ajungem într-o șa, la nord-vest de Strunga Dracului, unde marcajul cu bandă albastră se termină, poteca continuând pe marcaj cu bandă roșie.

Continuăm urcușul pe bandă roșie pe sub petreții crestei ce leagă Vârful Călțun de Negoiu, până la primele obstacole, după care suntem deja la baza Hornului Turiștilor, sau Hornul La Strunga Dracului,, de unde pe balustrade ajungem în Struga Dracului. Aici vedem la stânga Vârful La Strunga Dracului de 2485 metri, iar la dreapta Vârful Negoiu de 2535 metri. Acest traseu nu este dificil, însă se merge cu atenție pentru a nu disloca pietre care ar putea accidenta turiștii veniți în urma noastră. Pe linia crestei spre dreapta găsim ramificația marcajului de bandă albastră, al variantei prin Strunga Doamnei, iar de aici urcăm 15-20 de minute până ajungem pe Vârful Negoiu, unde un stâlp ne indica traseele de legătură:

  • spre Lacul Vidraru, traseul 147;
  • spre Cabana Negoiu, traseul 30;
  • spre Șaua Scării peste Muchia Sărății și Vârful Șerbota, traseul de creastă, etapa VII.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0115 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.