Traseul Șaua Podragului – Șaua Caprei


Timp de parcurs: 4 - 5 ore

Iarna este un traseu periculos din cauza avalanșelor.

Traseul pornește din Șaua Podragului, între vârfurile Tărâța de 2414 metri și Podragu de 2462 metri, de unde poteca turistică duce spre Bâlea, pe la sud de linia crestei, pe deasupra Căldării Iezerului de la Podul Giurgiului, evitând astfel Vârful Podragu și Creasta Podrăgelului, apoi ocolim puțin ajungând la Iezerul din Podul Giurgiului, la 2226 metri.

Continuăm cu un urcuș mai greu pe pintenul secundar al Piciorului Mircii apoi pe culme, între Vârful Mircii, la 2278 metri, în stânga, și Arpașul Mare la dreapta, de 2467 metri, apoi coborâm pe versantul Muntelui Arpașul Mare, văzând în față creasta sudică Buda – Râiosu – Mușeteica și în stânga obârșia Văii Budei. După ce ajungem în Șaua Vârtopului, tot pe linia crestei depășim câteva stânci și Vârful La Parul cu Fier, apoi ajungem la monumentul lui Nerlinger, la 2287 metri, de unde se văd spre dreapta Căldările Vârtopului, în stânga sau sud, valea glaciară a Budei cu lacul său mic, iar în față avem Vârful Arpașul Mic, de 2460 metri, ce desparte spre nord Căldarea Vârtopului, de Căldarea Pietroasă. Coborâm acum printr-un hord de pe creastă pe versantul nordic al muntelui, ocolind astfel urcușul spre Vârful Arpașul Mic, traversăm apoi către nord-vest pe deasupra Căldărușei Frunții aflată deasupra Obârșiei Văii Arpașului Mare, și urcăm până la cumpăna piciorului nordic al Arpașului Mic, ajungând astfel deasupra Căldării Pietroase a Arpașului. De aici cotim spre stânga, sud-vest, ajungând pe linia crestei la Custura Arpașului. În fața noastră se desfășoară spectaculosul pasaj La Trei Pași De Moarte, nume care cere mai multă prudență, deși pericolele nu sunt chiar atât de mari, mergându-se cu lanțuri și cabluri metalice fixate în trei locuri dificil de străbătut. Putem însă evita această porțiune, coborând pe piciorul nordic al Arpașului, pe marcajul cu punct roșu, în Căldarea Pietroasă, de unde vom urma spre stânga, marcajul traseului 20 pe bandă albastră, dinspre Cabana Podragu, apre Portița Arpașului. Astfel ajungem la Portița Arpașului, numită și Strunga Mică, la 2175 metri, situată între Căldarea de Vest a Văii Fundul Caprei, la stânga, și Căldarea Pietroasă a Arpașului, la dreapta, unde gasim un stâlp cu săgeată indicatoare spre traseul 20, Cabana Podragu și Lacul Podrăgel. Pe cumpănă se află Fereastra Zmeilor, ca un bloc de calcare cristaline.

De aici și până în Valea Caprei urmează o porțiune mai grea, prin Creasta Vârtopelului și Creasta Arpășelului, ce străjuiesc Fundul Caprei, Arpașului Mare și Arpășelului, o porțiune de creastă ce nu poate fi parcursă fără echipament tehnic alpin, fapt pentru care poteca marcată se abate pe versantul sudic al muntelui, pe la Obârșia Văii Fundul Caprei și locuri mai accesibile. Coborâm în diagonală până sub peretele Crestei Arpășelului, apoi traversăm prin grohotișuri și zăpezi, ajungem sub pantele înclinate ale piciorului desprins din Vârful Capra, respectiv Piciorul sudic al Buteanului, pe care îl urcăm în serpentine scurte, iar pe culme, intrăm în Căldarea Lacului Capra, printr-o șa mică. Mai jos întâlnim poteca traeului 50 pe marcaj de bandă albastră dinspre Vidraru – sud, sau stânga.

Din răscruce spre Lacul Capra, pe lângă ochiuri mici de apă, ajungem la 2230 metri, cel mai mare lac din versantul sudic al Munților Făgăraș, loc unde găsim monumentul ridicat în memoria celor patru alpiniști pieriți în avalanșe în Căldarea Fundul Caprei. În fața noastră se află Iezerul Caprei și Văiuga, între ele Șaua Caprei, unde ajungem după un urcuș lin. Dincolo se văd hăurile Văii Bâlei cu lacul, cabanele și telecabina, iar în depărtare, Transfăgărășanul.

    Trasee de legătură:
  • Bâlea Lac – traseul 24 descris în sens invers către Vânătoarea lui Buteanu – traseul 25
  • Șaua Caprei – Vârful Negoiu, traseu de coastă est-vest, etapa VI.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0058 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.