Traseul Halta CFR Valea Mărului – Șaua Surului


Timp de parcurs: 7 - 8 ore

Iarna traseul poate fi parcurs pe schiuri.

Traseul pornește din fața haltei CFR Valea Mărului, de la un stâlp de marcaj. După 5 minute de mers prin livezi pe lângă un drum de căruțe, urcăm spre dreapta sau nord-est timp de 10 minute, până la culmea Plăiețului, unde continuăm urcușul prin pășuni spre Vârful Păului, de 1172 metri. După o oră și 15 minute ajungem în poiana de sub vârf unde găsim o stână și admirpm panorama: vârfurile Muma și Prejba spre vest, Culmea Vârful Mare – Sterpu – Voineagu Cătănesii spre sud-vest.

Trecem printre mesteceni și coborâm spre șaua dintre Vârful Păului și Culmea Strâmbanului, pătrundem într-o poiană ce are alături o plantație împrejmuită, urmează o stână și o zonă calcatoasă. Mai sus, vedem în dreapta un stâlp de marcaj care ne arată intrarea în pădure. Din dreapta vine vechea potecă de creastă abandonată, spre halta CFR Valea Fratelui.

Urcăm puțin până la Curmătura Strâmbanului, având în dreapta un perete de calcar, spre Valea Curpănului. Continuăm urcușul până la Chica Pietrelor și ocolim vârfurile pe versantul de nord până la Obârșia Văii Vulcului, după care ajungem în șaua dinainte de Chica Lacului. Aici poteca traseului 43 cu marcaj de cruce roșie spre Turnu Roșu se ramifică și coboară în serpentine.

Noi urcăm spre Chica Fedeleșului la 1820 metri, pe pafrtea de est a crestei, având în paralel și marcaje de bandă și cruce roșie. Din Chica Fedeleșului spre sud respectiv la dreapta se află Muchia Zănoagei pe care, o potecă de păstori duce în comuna Câineni, pe traseul 44 marcaj de cruce roșie.

După ce ocolim Vârful Chica Fedeleșului pe versantul de nord, lăsăm în stânga Muchia lui Schiau între Pârâul lui Ionel și Valea lui Făt, și după un izvor regăsim creasta dincolo de Chica Fedeleșului, lângă vechiul refugiu alpin deteriorat.

Continuăm urcușul și ocolim prin sud piscurile lui Făt de 1871 și 1836 metri, ajungând în Curmătura Tătarului, între Valea Tătarului la stânga și Valea Coților la dreapta. După următorul urcuș ajungem pe Vârful Tătaru la 1890 metri de unde vedem orizontul: la sud Muchia Coților, în spate Defileul și Munții Lotrului, la nord Plaiul Tătarului de unde coboară o potecă ciobănească la Sebeșul de Sus.

Coborâm în Șaua Apa Cumpănită la 1807 metri, având în dreapta Izvorul Sterminoasei și în stânga Pârâul Cumpenei. Aici se desprinde spre sud traseul 46 marcat cu triunghi albastru spre Greblești pe Muchia Coților. Continuăm să urcăm pe linia crestei sau pe sub ea ocolind obstacole, pe marcaje succesive de bandă roșie și triunghi albastru. Urcăm printre stânci lăsând în stânga versantul Pietrelor Albe și izvoarele Moașei, ajungând la Muntele Cocorâciu cu vârful de 2034 metri. Spre nord Muchia Moașei, de unde coboară traseul 46 cu marcaj de triunghi albastru, spre Cabana Suru, iar dincolo de Muntele Cocorâciu, ajungem pe versantul nordic, ocolim Vârful Găvanu sau Lăcustele de 2135 metri și ajungem la Șaua Surului de 2110 metri. Aici este un stâlp indicator spre Căldarea Găvanului și Cabana Suru, pe marcaj cu triunghi roșu.

    Trasee de legătură:
  • spre Cabana Suru, halta CFR Sebeș - Olt și localitatea Avrig, traseul 42
  • spre Șaua Scării și Cabana Negoiu, traseul de creastă vest-est, etapa II

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0196 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.