Traseul Vârful Negoiu – Șaua Caprei


Timp de parcurs: 4½ - 5 ore

Iarna, traseul este periculos, putând fi parcurs doar de alpiniști experimentați pe ascensiuni de iarnă.

Traseul pornește din Vârful Negoiu spre sud-est, urmează două strungi despărțite de Vârful la Strunga Dracului de 2485 metri, prin Strunga Dracului fiind un marcaj de bandă roșie, iar prin Strunga Doamnei, un marcaj de bandă albastră. Coborâm 10 minute până la o șa, unde marcajele se despart.

    Varianta pe Strunga Doamnei, pe bandă albastră (45 minute)
  • Dublăm drumul de creastă pe o porțiune mică, trecând de coborârea prin hornul La Strunga Dracului. Din ramificația traseelor din apropierea Vârfului Negoiu o luăm la dreapta, coborâm câțiva zeci de metri spre Căldarea Mioarelor a Izvorului Negoiu, apoi la stânga ocolim Vârful La Strunga Dracului pe versantul sud-estic, traversăm piciorul sudic al Negoiului spre sud-vest, între Căldarea Mioarelor și cea Berbecilor. Pe versantul Căldării Berbecilor ajungem cam cu 250 metri înainte de Strunga Doamnei. De aici se coboară pe bandă albastră traversând Căldarea Berbecilor prin Culmea Podeanu, pe traseul 48, și ajunge în localitatea Arefu sau Cumpăna. Noi însă urcăm la Strunga Doamnei pe linia crestei dintre vârfurile La Strunga Doamnei și Călțun, apoi coborâm pe verticala unui horn din versantul nordic, iar după 45 de minute de la Vârful Negoiu, întâlnim banda roșie a marcajului de creastă.

Urcăm pe marcajul de creastă și întâlnim un stâlp indicator în Strunga Dracului, la capătul superior al Hornului Turiștilor, pe peretele estic al muntelui, pe unde coborâm în Căldarea Superioară a Laiței, cu ajutorul cablurilor montate pe pereții hornului, cu mare atenție să nu dislocăm pietre care pot accidenta turiștii. După 20 de minute suntem în amfiteatrul căldărilor Văii Laiței, de unde coborâm ușor spre dreapta, apoi traversăm o porțiune înclinată, coborâm pe lespezi și găsim în dreapta poteca marcată cu bandă albastră din varianta Strunga Doamnei.

Continuăm 10 minute până la stâlpul indicator, unde poteca noastră se unește cu cea a traseului 32 marcat cu cruce roșie, spre Cabana Negoi prin Strunga Ciobanului, apoi traversăm grohotișul și ajungem la Portița Călțunului la 2180 metri. De aici coborâm pe lespezi la Căldarea Călțunului de pe malul lacului, unde stâlpul cu săgeți indică ramificația traseelor spre Transfăgărășan, traseul 53, gura tunelului spre sud, și spre Cantonul Piscul Negru, traseul 52 prin Izvorul Călțunului. La 50 de metri pe celălalt mal al lacului este refugiul Călțun pe marcaj cu punct roșu.

Din această răscruce urcăm pe Muntele Lăiței ușor spre stânga, un pasaj foarte obositor ce sfârșește la 2390 metri unde se deschide un peisaj mirific al stâncilor cu licheni și ghețari. Înapoi vedem Negoiul și Călțunul, austeri și aspri, totul fiind sălbatic, printre ghețari și stânci golașe și întunecate. Lacul Călțun se vede colorat de ghințură iar peste Valea Laița vedem Muchia Tunsului cu căldările sale, La Strunga Dracului, La Strunga Ciobanului, a Podeiului și Buruianului Mare și Mic. Dincolo de Căldarea Mare a Paltinului și de Valea Caprei, la sud, vdedem piciorul Buda – Mușețeica – Piscul Negru și apele Lacului Vidraru.

Coborâm din Vârful Lăiței pe serpentine mici spre est, în Șaua Laiței, de unde creasta începe a fi îmgustă și accidentată, coborâm ajutați de cabluri metalice, urcăm apoi tot pe cabluri într-o șa, străbatem un plai și trecem de Vârful Laița de 2397 metri, din care se desprinde în stânga Piscul Doamnei, ajungem la 2294 metri în Șaua Doamnei, deasupra Căldării Pietroase a Văii Doamnei, la o oră de la plecarea din Vârful Lăiței. De aici vedem Piscul Bâlei și Muchia Buteanului, Vârful Vânătoarea lui Buteanu, iar în dreapta Paltinu și Lepșița sau Pisica, sub ei aflându-se Turnul Paltinului sau Colțul Negru ori Claia sau Paltina Mică.

Străbatem o zonă cu stânci spre Căldarea Pietroasă, ocolind astfel o porțiune din creastă mai grea, aproape de Turnul Paltinului traversăm iar linia coastei ocolind un bloca mare de piatră, cu ajutorul unui cablu deasupra Căldării Mari a Paltinului. Apoi poteca coboară printre izvoare și un stâlp de marcaj de unde coboară la dreapta traseul 54 marcat cu punct albastru la cantonul Piscul Negru prin Izvorul Paltinului. Urcăm printre stânci spre stânga, pe sub coastele Muntelui Pisica sau Lepșița, stâncile delimitează izvoarele Văii Doamnei, iar mai sus, în Șaua Paltinului găsim un stâlp indicator unde se ramifică traseul 27 pe marcaj de b andă albastră spre Lacul Bâlea.

Din Șaua Paltinului pornim spre Șaua Caprei ocolind Paltinul pe versantul sudic, apoi iar pe linia de creastă, până la fereastra Bâlei, la 2286 metri. În stânga vedem Valea Bâlei spre nord, între Piscul Bâlei la vest și Muchia Buteanului la est, apoi vedem Transfăgărășanul, Lacul Bâlea și cabana, telecabina și cabana Paltinu. Spre sud vedem Căldărușa Lungă cu cele două lacuri glaciare. Apoi poteca trece Muntele Iezerul Caprei deasupra de Lacul Capra, ieșind în Șaua Caprei, la 2315 metri – stâlp indicator.

    Trasee de legătură:
  • la stânga se coboară la Cabana Bâlea-Lac pe traseul 24;
  • la dreapta se coboară la Lacul Vidraru și Valea Caprei pe traseul 50;
  • la est sau înainte pe creastă este Vârful Vânătoarea lui Buteanu, pe traseul 25;
  • la dreapta pe Șaua Podragului și Cabana Podragu, traseu de creastă vest-est, etapa V.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0089 seconds. Memory usage: 354 - 410 KB.