Traseul Vârful Negoiu - Șaua Scării


Timp de parcurs: 4 - 5 ore

Iarna este un traseu foarte periculos, accesibil doar alpiniștilor experimentați și echipați corespunzător pentru cățărare.

Vara, pe porțiunea foarte dificilă a tronsonului Custura Sărății, este un traseu recomandat doar turiștilor foarte bine antrenați pentru cățărarea pe stânci.

Traseul pornește din Vârful Negoiu spre vest, pe linia de creastă. După ce coborâm versantul vestic al muntelui până la strunga ce desparte vârfurile gemene Negoiu și Negoiu Mic, poteca trece pe versantul sudic, și după Vârful Negoiu Mic de 2485 metri, de unde se desprinde spre nord Muchia Tunsului numită și Muchia Scorelului, ajungem în Șaua Popasul lui Mihai. Aici este un stâlp indicator care marchează poteca ce conduce spre nord la Cabana Negoiu, pe triunghi albastru, traseul 30.

Noi coborâm pe culmea lată 10-15 minute, până când apar primele stânci, pe una scriind Șerbota. De aici începe Custura Sărății pe o potecă ce ocolește obstacolele, trecând de pe un versant pe altul, prin mici denivelări. Ajungem astfel la un horn care ne scoate pe tăpșanele ce duc la creasta lată a masivului, apoi pe linia de cumpănă ajungem pe Vârful Șerbota, la 2331 metri, în aproximativ doua ore și jumătate. Aici se află un stâlp indicator spre traseul 33 către Cabana Negoiu, marcaj cu bandă albastră, desprinderea acestuia făcându-se câțiva metri mai jos, lângă o stâncă.

După ramificație, coborâm 200 de metri până în Șaua Șerbotei, la 2123 metri, care delimitează Căldarea Mare din nord de Căldarea Mieilor din sud – bazinul Izvorului Negoiu. De aici și până în Șaua Scării, creasta Făgărașului face un arc de cerc deschis spre Valea Șerbota, Muntele Mâzgavul din Creastă, cu trei vârfuri.

Urcăm pe vârful estic, la 2212 metri, unde întâlnim un stâlp de marcaj. La coborâre ajungem într-o șa și traversăm stânci marcate, până aproape de vârful din mijloc al Mâzgavului din Creastă, la 2277 metri, de unde coboară spre sud Piscul lui Cazan, între Izvorul Scării la vest și Izvorul Negoiului la est, apoi prin ocolirea vârfului pe versantul nordic, ajungem la o strungă între acest vârf și vârful de vest al Mâzgavului, la 2264 metri. Ocolim acest vârf pe clina sudică, ajungând în Șaua Scării la 2146 metri dincolo de el, la intersecția cu marcajul pe cruce albastră terminându-se această etapă.

    Trasee de legătură:
  • spre nord, Cabana Negoiu, pe traseul 49;
  • spre sud Izvorul Scării, cu legătură spre Lacul Vidraru și localitatea Sălătruc, pe traseul 49;
  • spre vest Șaua Surului, pe traseul de creastă est-vest, etapa VIII.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0031 seconds. Memory usage: 396 - 456 KB.