Traseul Satul Sebeș – sub Vârful Comisu, prin Valea Sebeșului


Timp de parcurs: 5 - 6 ore

Traseul pornește din satul Sebeș pe marcajul turistic ce parcurge 14,6 km de drum forestier spre sud, pe Valea Sebeșului, urcă de-a lungul văii spre vârfurile Buzduganu de 2176 metri și Berivoiu Mare de 2300 metri, pe creasta principală, având la vest Piscul Grecului, Plaiul Mamului sau Omului și Muchia Pleșei continuat cu Muntele Scoarța, iar la est Muntele Văcăria Mică sau Văcarea Mică, pe dreapta urcușului este Valea Sebeșului cu apele Văii Cuciulatei și un drum forestier secundar, iar aproape de punctul unde se unesc apele există un canton silvic. După 10 km se ajunge la cabana forestieră Fântânele, de unde pleacă spre vale un drum secundar. La 200 de metri mai sus de bifurcație este cabana forestieră Secuiu, la 840 metri altitudine. De aici se urcă pe Valea Sebeșului 4,4 km de la un stâlp indicator, aflat la 1025 metri altitudine, spre stânga traversează firul văii și se merge pe drumul forestier secundar pe Valea Groapelor, de unde se desprind la dreapta poteci marcate spre Piciorul Groapelor. Reperele se găsesc greu din cauza defrișărilor, recomandată fiind poteca a doua din amonte, după 400 metri pe drumul pe Valea Groapelor, apoi părăsim drumul și urcăm prin lăstăriș până la o colibă părăsită, de unde poteca merge spre dreapta cu marcaj pe coastele înclinate. După 20 de minute ajungem la 1300 metri pe linia de cumpănă a Piciorului Groapei, apoi marcajul ne duce în sus într-un luminiș la 1350 metri, după care drumul duce prin pădure de pe un versant pe altul. La altitudinea de 1460 metri găsim un izvor de unde coborâm puțin, apoi urcăm în diagonală la dreapta, traversăm o poiană mărginită de o pădure de molid, până la priveliștea spre creasta principală a Munților Făgărașului.

Spre stânga pe stâlpii indicatori intrăm din nou în pădure, pe marginea unui pârâu, apoi pădurea este defrișată, cu plantații tinere și lăstărișuri. Mai trecem printr-o pădure și ajungem pe versantul estic al Piciorului Groapelor, apoi prin zone defrișate, jnepeni și afini, coborâm pe malul lacului Porcului în suprafață de 340 mp, continuăm prin rariști și păduri 15 minute și ajungem la joncțiunea dintre Muntele Văcăria și Creasta Făgărașului, la 1720 metri. La 20 metri spre stânga este marcajul punct roșu ce coboară spre Rudărița și Cabana Plaiul Foii, pe traseul 65.

Continuăm pe două semne și ajungem la stâlpul de marcaj care semnalează un izvor la 300 metri, 1775 metri altitudine, deasupra Curmăturii Comisului, chiar sub vârf.

    Trasee de legătură :
  • Curmătura Lerescului Mic, în coborâre spre stânga, cu legătură la Cabana Plaiul Foii, pe traseul de creastă vest-est, etapa VIII;
  • Curmătura Zârnei, urcare la dreapta, cu legătură la Cabana Urlea pe traseul de creastă est-vest, stapa II.

Traseul Satul Sebeș, sub Vârful Comisu, prin Valea Sebeșului
Comentarii
This page loaded in 0.006 seconds. Memory usage: 397 - 458 KB.