Templul Ursitelor din Munții Făgăraș


În lista celor mai vechi monumente feudale românești se înscriu și bisericile rupestre din complexul monahal de la Șinca Veche, așezământ aflat la 45 km de Brașov, 22 km de Făgăraș și 3 km de satul șinca, loc cunoscut gratie istoricului și filologului român Gheorghe șincai, a cărui famile își are rădăcinile aici.

Templul Ursitelor - Sinca Veche

Preotul și istoricul român ștefan Meteș afirma în urma cercetărilor sale asupra vieții religioase din Transilvania că însuși Papa Inocențiu al III-lea a scris în anul 1204 despre mânăstirile noastre ortodoxe, simple și sărăcăcioase, dar binecunoscute încă din acele vremuri.

Aceste biserici rupestre de la șinca Veche sunt numite: "Templul Ursitelor", "Mânăstirea Săpată în Piatră" sau "Templul de la șinca Veche" - loc de reculegere și de împlinire a dorințelor bune, după cum îl prezintă site-ul crestinortodox.ro - fiind înscrise în lista monumentelor istorice cu denumirea:
Mănăstire rupestră (ruine), localitatea: sat Șinca Veche, comuna Șinca, adresa: Pe Dealul Pleșu, datare secolul XVIII.

Alături de bisericile săpate în piatră se află Schitul Sfântul Nectarie, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“ numit astfel deoarece adăpostește moaștele Sf. Nectarie.

Vechi legende povestesc despre Templul Ursitelor că este un loc fermecat, unde călătorul se umple de o energie miraculoasă, iar bolile se vindecă imediat ce bolnavul aprinde o candelă și bea apă din izvor, că aici lumânările nu se sting niciodată, că turnul bisericii înalt de 10 metri face legătura cu un tunel subpământean, pe unde se scurge valul de energie magică.

Sinca Veche

Pe pereții vechi și plini de mistere se găsesc antice si miraculoase desene și chipuri despre care se spune ca ar fi chipurile lui Isus ori Zamolxis, alternând cu mai noi scrijelituri de tip "gygy + mymy =love". Vizitatorii sunt însă mulți și pășesc înăuntru cu evlavie și speranță, rugându-se pentru sănătate, iar despre slujba de Înviere traită aici se spune că are un impact extraordinar, căci în timpul Învierii legătura omului cu divinitatea este maximă. De asemenea, în Duminica Tuturor Sfinților se serbează aici “Sarbatoarea Bisericilor săpate în piatră de la șinca Veche”, iar după Sfânta Liturghie, uneori aici are loc un concert de muzică bizantină.

Despre alte fenomene energetice s-a scris mult în presă, de exemplu o relatare inclusă și în paginile “Monitorului” de Brașov din 1996, unde reporterul TVR Lucian Băbeanu, venit în mănăstire pentru niște cadre, povestește cum camera de filmat a început să pornească și să se oprească singură din înregistrare, nerăspunzând la comenzi, iar la întoarcerea în studio, când au vizionat înregistrarea, au văzut cu uimire pe film sfere de lumină ce străluceau intens în adâncul bisericii, nevăzute la momentul respectiv nici de el și nici de ceilalți membri ai echipei.

Putem spune deci că Templul Ursitelor este un loc unde legendele fac casă bună cu măreția munților, atrăgând turiști iubitori de munte, dar și credincioși, oameni ce vin cu speranță și povestesc apoi despre vindecări miraculoase.

Să vizităm așadar acest loc cu gânduri bune și să respectăm natura, cu adevărat singura dătătoare de energie și sănătate.

Articol scris de (9 iunie 2015)


Templul Ursitelor din Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.009 seconds. Memory usage: 350 - 407 KB.