Sfaturi la întâlnirea cu ursul


Ursi

Un localnic oarecum obișnuit cu urșii mi-a spus odată că și ei sunt tot ca noi: un om te-ajută la nevoie, în timp ce altul îți ține calea la colț de stradă și-ți dă în cap. Tot așa sunt și urșii: unii merg pe cărare și se împiedică de turiștii care le stau în drum, alții își apără puii, altora le e foame și tocmai le miroase salamul din rucsac, iar altora pur și simplu nu le place să le faci poze cu blițul și devin nervoși...

Deci nu despre urși trebuie să vorbim, ci despre turiști, și pregătirea lor pentru a pleca în zone cunoscute ca fiind populate de urși.

În primul rând, nu pleci singur la drum. Apoi ai grijă să-ți pui în bagaj: fluier, trompetă, artificii, petarde, spray cu piper, etc. Pe tot parcursul, vorbește tare, fluieră, cântă, fii atent la detalii și ocolește dacă e cazul, zone cu zmeuriș, ierburi și tufe înalte, cotituri bruște de cărare - ca să nu-i blochezi drumul; nu mânca alimente cu mirosuri ce atrag: friptură, pește, mezeluri, etc., iar dacă-l vezi, ia-o înapoi pe drumul cunoscut și încearcă să ocolești zona.

Teoretic, ursul evită omul, dacă nu are unul din motivele de atac mai sus amintite, ori dacă nu este bolnav.

Practic, dacă totuși te trezești cu el în față, încearcă să te îndepărtezi înapoi fără mișcări bruște și fără să-l scapi din privire, fără însă a te uita țintă în ochii lui, ține rucsacul în față ca un scut și vorbește-i calm, cântă-i, zi-i ceva, până reușești să scoți sprayul, petardele, orice, dar fără să faci pe mortul ori să fugi, chestii care mai tare-l atrag. Dacă înaintează spre tine, aruncă-i pe rând mâncarea, petardele, țipă, fluieră, dă-i cu spray în nas de la 5 metri în jet lung, apără-te cu rucsacul.

Țipetele pot aduce ajutor de la turiști aflați în apropiere, însă tot paza bună trece primejdia rea, deci nu pleca la drum singur și nepregătit.

Drum bun și călătorii frumoase!

Ursoaica cu pui
Comentarii
This page loaded in 0.0069 seconds. Memory usage: 350 - 405 KB.