Traseul Cabana Arpaș – La șipot – Cabana Podragu, prin Muchia Tărâței


Timp de parcurs: 6 ore

De la Cabana Arpaș mergem 600 metri pe drum forestier spre orașul Victoria, până la răscrucea marcată de stâlp indicator, de unde cotim la dreapta, mergem 500 de metri, apoi un alt stâlp semnalează la stânga direcția spre Muchia Tărâței. Urcăm prin pădurea de foioase a dealului Ghirloțelul, cu marcaj pe copaci, după 2 ore ajungem La șipot, 1470 metri, unde găsim obârșia pârâului Ucișoara Seacă dintre Dealul Ghirloțelului și Muchia La Fruntea Boului sau La Așchii, unde ajunge dinspre orașul Victoria traseul 16 cu punct albastru. Evităm Vârful Boldanu de 1679 metri, ajungând la poiana casei Boldanu, pierită în incendiu.

Din această poiană la dreapta este poteca veche de vânătoare, pe triunghi roșu, ce ajunge deasupra Văii Podragului, de unde coboară la Cabana Turnuri, 1520 metri.

În locul trecerii prin Poiana Boldanu se poate folosi o scurtătură care duce în șaua Boldanului, la 1615 metri. Urcăm de pe un versant pe altul, spre creasta Muchiei Tărâței, depășim o zonă cu ienuperi și ajungem la Vârful Baba, la 1962 metri, pe care-l ocolim și ieșim în șaua Babei, la 1920 metri, iar către est vedem Muchia Gârdomanului și spre vest, Turnuile Podragului. Din șaua Babei pe sub culme, depășim șaua Lespezilor, un vârf de 1950 metri și șaua Mică, traversăm pe sub Vârful La Pârâul Jneapănului, de 2104 metri și trecem prin Curmătura Afundă numită și La Pârâul Cheii sau Curmătura Custurii, 2050 metri.

De aici părăsim creasta, coborâm și apoi urcăm pe serpentine evitând la Custuri, între vârfurile Edelweiss sau Serpentinelor de 2120 metri și Custura sau Capul Bunei Speranțe. Poteca se apropie de creastă, la 20-30 metri sub culme, depășim Vârful La Pârâul Cheii și ajungem în Curmătura Prelucilor, la 2180 metri. Apoi depășim vârfurile de nord și de sud, de 2228 metri și 2232 metri ale Prelucilor, ieșind în culme. Coborâm apoi în Curmătura Carelor, la 2190 metri, unde la stânga se lasă o potecă nemarcată spre sud, pe piciorul muntelui Podul Giurgiului. Noi mergem pe marcaj la dreapta, coborâm în diagonală în Căldarea Podragului, printre stânci și grohotișuri, ajungem pe malul Lacului Podragu și urcăm ușor până la Cabana Podragu, la 2136 metri.


Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0096 seconds. Memory usage: 352 - 408 KB.