Traseul Cabana Negoiu – Vârful Negoiu, pe la Piatra Prânzului


Timp de parcurs: 3½ ore

Iarna este un traseu periculos, greu accesibil.

La 150 metri de anexele Cabanei Negoiu este un stâlp de marcaj unde se întâlnesc 4 trasee turistice. Poteca noastră este pe marcaj de triunghi albastru, spre stânga, întâi prin păduri unde traversăm niște vâlcele pe nouă podețe, zonă numită Drumul Zmeilor, timp de 15 minute, apoi urcăm timp de 45 de minute și facem popas lângă o stâncă mai mare, numită Piatra Caprei, de unde vedem în dreapta Muchia șerbotei și în stânga, la est, Muchia Tunsului. Apoi traversăm la est Căldarea Sărății, urcând prin grohotiș, printre lesapezile îmbrăcate în licheni și după 1¾ oră de la cabană ajungem în Căldarea de Est a Sărății în punctul Piatra Prânzului, marcat de un stâlp indicator, de unde pornește traseul 31 pe cruce roșie spre Lacul Călțun prin Strunga Ciobanului.

O luăm prin grohotiș spre sud, având în dreapta Căldarea Sărății, Muchia șerbotei și dincolo, Vârfurile Scara, Budislavu și Suru. Ajungând pe umerii ultimului circ glaciar, la jumătatea distanței dintre Piatra Prânzului și Acul Cleopatrei, la stânga, la circa 150 de metri este Peștera de sub Vârful Negoiu, 2258 metri, de 17 metri lungime, unde solul are în permanență o crustă de gheață. Pe fundalul hăurilor Sărății vedem Acul Cleopatrei, Colțul Elefantului, Foarfeca și alte stânci celebre, apoi urcăm pe Creasta Făgărașului în Șaua Popasul lui Mihai, la stâlp indicator.

Continuăm pe marcajul de creastă cu bandă roșie, trecem de Custura Sărății și ajungem pe clina Căldării Mioarelor, una dintre cele 3 căldări glaciare de la obârșia Izvorului Negoiu, apoi depășim Vârful Negoiu Mic de 2485 metri, coborâm într-o strungă și urcăm pe Vârful Negoiu, al doilea ca înălțime al țării.

    Trasee de legătură:
  • spre șaua Caprei, cu legătură la Cabana Bâlea Lac, traseul de creastă vest-est, etapa IV;
  • spre șaua Scării cu legătură la Cabana Negoiu, traseul de creastă est-vest, etapa VII;
  • spre Comuna Sălătruc sau Lacul de baraj Vidraru prin Valea Topologului – Marginea, traseul 47.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0045 seconds. Memory usage: 352 - 408 KB.