Traseul Fereastra Mare a Sâmbetei – Șaua Podragului


Timp de parcurs: 7 ore

Iarna este un traseu periculos din cauza avalanșelor.

Traseul pornește din Fereastra Mare a Sâmbetei și urcă pe Muntele Slănina până aproape de vârf, la 2268 metri, traversează piciorul sudic dintre Căldarea Fundului Bândei la est și Căldărușa Gălășescului la vest, apoi coboară spre Fetreastra Mică – 2196 metri cu perspectivă spre nord către Valea Sâmbetei, putând vedea departe și cabana printre stâncile calcaroase ale Pietrei Caprei. Spre nord coboară traseul 13, chiar din Hornul Ferestrei.

Noi urcăm încă 200 de metri până aproape de Vârful Gălășescu Mic, la 2410 metri, iar dincolo de piciorul sudic al acestuia se vede Căldarea Mare a lui, spre est. Trecem pe la Fereastra Răcorelelor și lăsăm în dreapta un horn către Căldarea Răcorelelor, ajungem pe piciorul sudic al Gălășescului Mare – Culmea, mai jos de vârf traversăm piciorul și coborâm spre Șaua Vestișoarei, având în față și în stânga prima căldare sudică din centrul masivului, neprimitoarea Căldare a Văii Rele a Gălășescului, pe fundul căreia aflându-se Lacul Gălășescu sau al Mănăstirii, la 2168 metri.

Apoi poteca ne duce în Fereastra Viștișoarei, la 2291 metri, lăsăm la nord peretele umed cu hornuri adânci, practicabil doar de către alpiniști, iar la poale Căldarea Vestișoarei cu Iezerul cu același nume. Părăsim linia de coastă și ocolim urcușul spre Vârful Gălbenele de 2456 metri, tăiem fața stâncoasă a părții sudice a muntelui, și vedem în stânga câteva ochiuri de apă, apoi ne îndreptăm spre Fereastra Ursului și urcăm spre Muchia Hârtopului, venită din sud din Vârful La Padina Oțelei, de 2461 metri. În apropierea unui stâlp de marcaj o depășim, continuând drumul spre Căldarea Văii Rele a Moldoveanului, pe fundul căreia se află Refugiul Moldoveanu.

  Apoi marcajul de readuce pe creastă la Portița Viștei, 2310 metri, unde stâlpii de marcaj intersectează două trasee turistice:
 • spre nord – sau la dreapta - orașul Victoria prin Valea Viștei Mari, traseul 15;
 • spre sud – sau la stanga – comuna Nucșoara prin Valea Rea, traseul 59.

Poteca noastră urcă spre colțul Viștei Mari, iar după 50 de minute ajungem în vârf, la 2527 metri, în stanga văzând Iezerul Moldoveanului. Din acest vârf, spre sud se lasă o muchie mai îngustă, de 421 metri lungime, către Vârful Moldoveanu de 2544 metri. Prin Spintecătura Moldoveanului, la 2496 metri, distanța se parcurge în 20-30 minute.

  Trasee de legătură:
 • Nucșoara, peste Scărișoara – Malița – Preotesele, traseul 60;
 • Brădet, peste Vârful Picuiata – Coastele Mari, traseul 62;
 • Brădet, prin Valea Vâlsanului, traseul 61.

Traseul nostru coboară din Vârful Viștea Mare pe creastă spre vest până în Șaua sau Fereastra Orzănelei, la 2305 metri, cu ramificații la stânga prin coborâre spre Căldarea Orzănelei Mari, marcaj cu punct albastru către stânele din Podul Giurgiului, pe traseul 57. Ocolim pe la sud Vârful Orzănelei numit și Văgăuna sau Ucișoara, la 2418 metri, ajungând în Șaua Ucișoarei la 2312 metri.

Întâlnim dar evităm vârfurile Ucea Mare de 2434 metri și Corabia de 2407 metri, în dreapta avem serpentinele Drumului Dorobanților ce urcă spre Șaua Corăbiei trecând spre Transilvania, noi trecem pe versantul sudic al Corăbiei ajungând în Șaua Ucii Mari, 2220 metri, avâns în stânga Căldarea Orzănelei Mici, în dreapta căldarea Obârșiei Văii Ucea Mare, și în față Muntele Podul Giurgiului. Pe spinarea lui sudică se află un stâlp marcat pe care îl luăm ca reper pentru a urca 120 metri, în dreapta avem Vârful Podul Giurgiului de 2358 metri, continuăm spre Căldarea cu același nume, ocolim Șaua Podul Giurgiului la 2340 metri, apoi ocolim pe la sud Vârful Tărița Mare sau Conradt, ajungând în Șaua Podragului, la 2307 metri.

  Trasee de legătura:
 • la stânga Lacul Vidraru, prin Valea Budei, pe marcaj cu triunghi albastru, traseul 56;
 • la dreapta sau spre nord, Cabana Podragu, pe marcaj cu triunghiul roșu, traseul 19;
 • înainte sau spre vest, Șaua Caprei, traseul de creastă est-vest, etapa V.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0047 seconds. Memory usage: 352 - 409 KB.