Traseul Curmătura Lerescului Mic – Curmătura Zârnei


Timp de parcurs: 6 - 6½ ore

Traseul pornește din Curmătura Lerescului Mic spre creasta muntelui, neglijând poteca ce urcă din stânga, prin poiana din șa până la marginea pădurii, unde întâlnim poteca marcată ce traversează dosul muntelui coborând ușor, până când ajungem la Curmătura Lerescului la 1390 metri, loc marcat de un stâlp cu săgeată indicatoare. Drumul urcă spre marginea pădurii, presărată cu copaci căzuți din cauza vântului, apoi pădurea este mai rară iar marcajul ne poartă pe lângă niște molizi bătrâni în stânga, de la care nu urmăm poteca din stânga lor, ci urcăm spre dreapta, printre molizii tineri, timp de 10 minute, ajungând astfel la o bornă metalică nr.203, aproape de Vârful Lerescu Mare de 1690 metri. De aici avem o minunată priveliște de munți: spre est abruptul Pietrei Craiului, spre sud si sud-est culoarul Dâmboviței, iar în vale, masivul bloc al Păpușii.

Traseul coboară culmea spre Curmătura Comisului până la un stâlp cu săgeată indicatoare unde se poate face popas și aprovizionare cu apă de la un izvor aflat la 300 metri în dreapta, ce are următoarele marcaje turistice deschise in sensul urcușului:

  • punct roșu – spre Muntele Văcăria Mare la Rudărița – traseul 65;
  • triunghi albastru – spre comuna Sebeș – traseul 1.

În continuarea drumului, în fața noastră se înalță Muntele Comisu de 1883 metri. Urcăm pe marcaje lăsând în dreapta vârfurile Comisului, apoi Luțele și Buzduganu de 2176 metri, numit de asemenea Vârful Laptelui - Luțu - Vârful Ludii și ajungem astfel la Curmătura Luțelor, dincolo de care se află forme glaciare. De-a curmezișul crestei vedem înălțat versantul estic al Berivolului Mare de 2300 metri, apoi urcăm pe serpentine până într-un loc ce cotește spre stânga, pe o potecă ce vine de la primul izvor al Văii Vladului. Pe versantul sud-vestic al Berivoiului Mare găsim o săgeată indicatoare și niște stâlpi metalici spre stânga, ar după 300 de metri, poteca duce la refugiul Salvamont de la 2190 metri, adăpost dotat cu prici și locuri pentru 5-6 persoane.

Tot pe poteca de creastă și fără a coborî la refugiu, o luăm spre dreapta pe sub Vârful Berivoiu Mare, ajungem iar la culme și ocolim toate vârfurile aflate pe linia crestei principale. În dreapta rămând piscurile Pițelor și Beliei Mari – 2295 metri, dintre Belii – 2200 metri, Beliei Mici – 2223 metri, Pietrelor Popii sau Babei – 2229 metri, și ajungem la Curmătura Vladului – 2182 metri. Drumul urmează spre vest pe versantul nordic al Vârfului Brătila de 2274 metri, ajungând din nou pe culme aproape de stâlpul indicator din Curmătura Brătilei, punct din care spre stânga se desprinde o potecă marcată cu triunghi roșu ce duce la Culmea Cățunu-Mezea-Oticu, către Masivul Iezer, pe traseul 81.

Noi continuăm drumul pe lângă o zonă mai mlăștinoasă de lângă Lacul Brătila, și apoi pe serpentine pe Muntele Ludișoru, având în stânga Valea Brătilei și în dreapta Valea Dejanilor, mai numită și Valea Radului. Terminăm de urcat la 2302 metri – Vârful Ludișului pe care-l lăsăm în stânga, iar noi continuăm spre versantul sudic, Obârșia Văii Ludișorului, apoi lăsăm în dreapta Vârful la Fundul Lăngii de 2240 metri, coborâm pe șaua Ludișorului – 2200 metri, după care depășim Muntele Fața Unsă la izvoare, coborâm pe serpentine spre refugiul din Curmătura Zârnei timp de o oră, iar la 50 de metri după adăpost, găsim stâlpul indicator din Curmătura Zârnei, în ramificația spre Cabana Urlea, pe traseul 7. Către nord, în jos, se vede Valea Pojortei, formată din apele pârâurilor Langa și Urlea, iar spre sud – Căldarea, Valea și Culmea Zârnei.

    Trasee de legătura:
  • în dreapta la Cabana Urlea pe traseul 7;
  • spre Fereastra Mare, traseu ce are legătura spre Valea Sâmbetei pe traseul de creastă est-vest, etapa a III-a.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.004 seconds. Memory usage: 350 - 406 KB.