Traseul Cabana Cumpăna – Vârful Negoiu, prin Muntele Marginea – Valea Topologului – Izvorul Negoiului


Timp de parcurs: 12 ore

Iarna se produc avalanșe.

Pornim de la Cabana Hotel Cumpăna, pe malul Lacului Vidraru, la 15 km distanță de baraj, spre coada lacului pe șoseaua de contur 4 km, când ajungem la gura Văii Cumpăniței de unde începe traseul nostru pe triunghi roșu, stâlp indicator. Urmăm la stânga peste apa văii, traversăm apa și urcăm pe coastele Muntelui Clăbucet. La 40 de minute de la Gura Cumpăniței găsim un izvor bun și rece, apoi mai sus este Izvorul lui Fluieraș, la 1500 metri altitudine, 1,15 ore din gura văii. Urmează pădurea de molid, apoi la 1650 metri găsim stâna și saivanele din Clăbucet. Evităm Vârful și trecem prin pădure până la un izvor captat și o potecă pe bandă albastră ce vine de pe Munții ștubeaua – Bolovani. Mergem spre nord pe ambele semne spre Muntele Marginea, prin poieni cu amanite roșii, având în față Negoiu și Vârful Lespezi iar în dreapta, Pârâul Modrugazu spre Valea Caprei și Lacul Vidraru.

Trecem de izvorul La Troiță și continuăm până în pășunile de pe Muntele Marginea. În dreapta, la Obârșia Modrugazului, este Stâna Dănenilor și un canton unde se poate innopta. La dreapta se face o potecă pe bandă albastră spre Negoiu peste Muntele Florea Podeanu, pe traseul 48, iar noi mergem la stânga urcând în serpentine până la liziera pădurii de molid de unde coborâm prin pădure, urmează La Vârteje și după 430 de metri coborâre ajungem în Valea Topologului pe un drum forestier, la 32 km de localitatea Sălătruc.

Urcăm pe drumul forestier pe lângă casele Podeanu de pe partea dreaptă a apei, trecem de baraj și la 30 de minute găsim confluența Izvorului Scării cu Izvorul Negoiu, la 1338 metri, de unde se naște Topologul. Mai sus și pe stânga pornește o potecă pe marcaj de cruce albastră spre Cabana Negoiu prin șaua Scării, pe traseul 49. Noi mergem la dreapta, prin rariște până găsim o lespede sub formă de acoperiș de casă, apoi urcăm pe Piscul lui Cazan. La 20 de minute de la ramificație suntem la stâna Negoiu de unde coborâm firul văii și îl traversăm iar de la cele două adăposturi de vânători la stanga, traversăm Izvorul Pârâului și după alți 200 de metri intrăm în pădure, suim în diagonală, traversăm un torent și două luminișuri și printre blocuri de stânci coborâm într-o poiană de unde, la stânga, pe lângă jnepeniș, ajungem pe malul Izvorul Negoiului.

Din această poiană în urcuș prin pădurea de jnepeni este o potecă nemarcată care la 1900 de metri trece spre dreapta printr-o poieniță în Căldarea Berbecilor, întâlnind apoi traseul 48 pe bandă albastră între Strunga Doamnei și Vârful Negoiu.

Noi trecem pârâul spre nord, urcăm pășunea având Vârful Negoiu în față și admirăm înălțimile munților și apele rostogolite în Cascada Negoiului, deasupra ei facem la dreapta prin locuri sălbatice și poteca nesigură, ajungând după 5 ore de la confluența izvoarelor la Popasul lui Mihai, aproape de Vârful Negoiu de 2535 metri.


Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0065 seconds. Memory usage: 352 - 408 KB.