Traseul Satul Slatina – Portița Viștei, prin Valea Cernatului – Curmătura Maliței – Valea Rea


Slatina – Curmătura Maliței, drum forestier pe 21 km, apoi potecă, iar drum forestier, potecă pe de la Curmătura Maliței la Portița Viștei

Timp de parcurs: 10 - 11 ore

Pe traseu se întâlnesc cabane muncitorești și un canton pastoral la Curmătura Maliței.

Pornim din Slatina – Comuna Nucșoara, pe drumul forestier pe Valea Râului Doamnei, pe lângă poiana de la Bahna Rusului, la 1 km de Slatina, iar la 3 km găsim confluența Râului Doamnei cu Cernatul. Pornim pe drumul forestier al acestuia 18 km, fără să urcăm pe drumurile secundare desprinse spre est și vest, mai străbatem 3 km la est, pe la Obârșia Văii Preoteselor, ajungând în Curmătura Maliței, la 1830 metri, la răscrucea drumurilor pastorale. Urmăm poteca spre Valea Rea, cu ajutorul stâlpului indicator și a altor câțiva stâlpi, traversăm vâlcele și rariști și vedem stâna de pe Valea Lungă la care vom ajunge, apoi traversăm Valea Furfuescului și coborâm pe Piscul Vârtejelor la drumul forestier din Valea Rea. Ieșim lângă vechiul baraj din Balta Pojarnei, mergem pe drumul forestier spre obârșia apei și după o oră ajungem la confluența Văii Rele cu Izvorul Bândei unde găsim și o casă și putem înnopta.

Tot pe drumul forestier urcăm deasupra pădurii timp de 30 de minute, urmează un podeț și la 50 – 60 metri este stâna din Valea Rea, pe dreapta. Admirăm de pe pod marmura galbenă și cascadele.

De la stână urmează o potecă mai gea, bolovănoasă, traversăm firul Văii rele, trecem pe sub copleșitoare cascade, urcăm pe sub pereții prăvăliți la Buduri, iar la 2 ore de la stână ajungem în Căldarea Văii Rele a Moldoveanului, un peisaj sălbatic. Urcăm spre dreapta la bordeiul din Valea Rea a Moldoveanului și mai sus Refugiul Salvamont, de unde marcajul în diagonală spre stânga duce prin Portița Viștei la Iezerul Moldoveanului. Printre stânci și grohotiș ajungem în Portița Viștei, la 2310 metri, stâlp de marcaj.

    Trasee de legătură:
  • la dreapta, Fereastra Mare cu legătură la Cabana Valea Sâmbetei, pe traseul de creastă vest-est, etapa VI;
  • la stânga, Șaua Podragului cu legătură la Cabana Podragu, pe traseul de creastă est-vest, etapa IV;
  • înainte sau spre nord, se coboară peste creastă în orașul Victoria prin Valea Viștei Mari, pe traseul 15.

Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.005 seconds. Memory usage: 352 - 408 KB.