Traseul Șaua Surului – Halta CFR Valea Mărului (Valea Oltului)


Timp de parcurs: 6½ - 7 ore

Iarna traseul poate fi parcurs pe schiuri.

Traseul pornește din Șaua Surului pe marcaj de bandă roșie spre vest, trecem de Vârful Găvanu de 2134 metri care rămâne în stânga, ajungem deasupra Căldării Găvanului care se deschide în dreapta, apoi la Muntele Cocorâciu, al cărui vârf numit Vârful Moașei, de 2034 metri reprezintă ultima noastră cotă de peste 2000 de metri pe drumul spre vest. Vârful rămâne în stânga și noi continuăm pe coastele nordice, traversăm Muchia Moașei, apoi întâlnim marcajul cu triunghi albastru spre Greblești – Cabana Suru, pe traseul 46. Poteca marcată și cu triunghi albastru ne duce spre pantele versantului sudic, în coborâre pe lângă denivelările crestei, până în Șaua Apa Cumpănită, la 1807 metri, de unde se conturează spre nord Valea Cumpenei, și spre sud Valea Sterminoasei sau Cocorâciului. Din șa spre sud, pe piciorul Coților, începe traseul 46, numit Traseul Memorial General Praporgescu, urmează un urcuș pieptiș spre Vârful Tătaru, la 1890 metri, apoi coborâm la Curmătura Tătarului, trecem pe lângă Piscurile lui Făt, 1871 metri și 1836 metri, ajungând în estul Vârfului Chica Fedeleșului, la refugiul alpin aproape distrus. Poteca ocolește Chica Fedeleșului de 1820 metri, și revine pe creastă. În stânga se lasă Muchia Zănoagele Câinenilor, marcaj cu cruce roșie ce duce în comuna Câineni.

Coborâm și trecem de Chica Lacului, 1649 metri, și aproape de Chica Pietrelor, la 1606 metri, găsim un stâlp indicator ce marchează spre dreapta traseul 43 către Turnu Roșu, marcat cu cruce roșie ca și traseul 44. Din această bifurcație, banda roșie se continuă pe creasta Muntelui Chica Pietrelor. Pe blocurile de calcar sunt scrise cu vopsea indicații despre traseu. Poteca ocolește un vârf al muntelui, apoi continuă printre grohotișuri. La stânga, prin Ulucul Văii Curpănului, vedem Munții Lotrului.

După ce am revenit pe culme, ocolim Vârful Chica Pietrelor de 1606 metri prin nord, urcîm pe Piscul Strâmbanu și ajungem în pădurea de molid, la dreapta culmii principale. Vârful Strâmbanu trebuie ocolit pe poteca ciobănească prin nord, prin pădurea de molid, apoi urmează o bucată de creastă scurtă și dificilă, lăsăm în stânga Valea abruptă a Curpănului cu mare atenție la marcaje, după această porțiune nemaiîntâlnind mafri dificultăți.

Urcăm pe o curmătură a Strâmbanului, apoi trecem prin pădure în pășunea de pe Strâmbanu, unde spre stânga pornește vechiul drum de creastă spre Halta CFR Valea Fratelui sau Valea Boului – Rindiboului, acest traseu fiind acum abandonat. Marcajul nostru ne duce la halta CFR Valea Mărului. Deci de la stâlpul indicator traversăm poiana spre nord-vest la culmea Strâmbanului cu pietre de calcar, mergem un timp pe culme, apoi ajungem într-o poiană cu stână, în dreapta fiind o plantație împrejmuită, pe lângă gardul căreia ajungem în șaua dintre Strâmbanu și Vârful Păului.

Trecem de șa și ocolim Vârful Păului de 1172 metri, urcând pe un versant cu mesteceni, și ieșim în altă poiană cu stână, de unde vedem spre vest Muma și Prejba, și spre sud-vest Creasta Vârfului Mare – Sterpu – Voineagu Cătăneșii. Traversăm poiana spre dreapta în diagonală și coborâm timp de o oră pe dunga dealului Muchia Plăiețului. Urmează un stâlp indicator de unde spre dreapta, coborâm în pantă spre drumul de căruțe, apoi spre stânga printre livezi, ajungem la halta CFR Valea Mărului.


Trasee Munții Făgăraș
Comentarii
This page loaded in 0.0075 seconds. Memory usage: 350 - 406 KB.